Μητροπούλου 1, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Αλεξανδρούπολη

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο άρχισε να κατασκευάζεται το 2007, στον 150 τ. μ. υπόγειο χώρο της Καππαδοκικής Εστίας και στις 20 Σεπτεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του από τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το μουσείο μας, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ταιριάζει με την
«ατμόσφαιρα» των σπιτιών της Καππαδοκίας. Όσα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι αληθινά, προσπαθήσαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα υλικά της εποχής εκείνης.


Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου αυτού ήταν η συγκέντρωση, η συντήρηση και η διαφύλαξη των αντικειμένων από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας. Το σκεπτικό για τη δημιουργία του μουσείου είναι η αναπαράσταση ορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων της περιοχής (Καππαδοκίας), ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να φανταστεί τον τόπο και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Οι επισκέπτες μας είναι εκδρομείς, αλλά και μαθητές των σχολείων της πόλης μας- και όχι μόνο! Για τους μαθητές που μας επισκέπτονται, έχουν σχεδιαστεί και σχεδιάζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις θεματολογίες του μουσείου, αντίστοιχα για κάθε ηλικία.
Αρχικά, οι επισκέπτες ενημερώνονται από τον Υπεύθυνο Μουσείου (κο. Ζήση Μπουρμάδη) στην αίθουσα εκδηλώσεων για την Καππαδοκία. Για την ξεχωριστή μορφολογία του εδάφους και τα λαξευτά σπίτια, τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, ήθη και έθιμα κ.α. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο χώρο του μουσείου, όπου ακόμη από την είσοδό του ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα «λαξευτό» σπίτι της Καππαδοκίας. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά και παρευρισκόμενος σε χώρο όπου η θερμοκρασία του, με τη βοήθεια μηχανισμού, αναπαριστά αυτή που είχαν τότε τα σπίτια (περίπου 22° C), αντικρίζει την αίθουσα όπου αναπαρίστανται το εσωτερικό ενός σπιτιού με τις καθημερινές εργασίες, αλλά και το εξωτερικό, με αυλόπορτες και αυλόγυρους και εργαλεία που χρησίμευαν στις εξωτερικές δουλειές των προγόνων μας. Στη συνέχεια, επισκέπτεται προθήκες όπου μεταξύ των άλλων, εκτίθενται διάφορα εργαλεία και ο αραμπάς, φορεσιές-ανδρικές και γυναικείες- μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ, παπλώματα και χαλιά που έφεραν από την πατρίδα μας, διάφορα βιβλία με την «καραμανλίδικη» γραφή, κοσμήματα-κειμήλια καθημερινών ανθρώπων και εγκόλπια και σταυρούς μητροπολιτών, έπιπλα και φωτογραφίες και τέλος, το πανέμορφο παρεκκλήσι με τις εικόνες που σώθηκαν στον ξεριζωμό και συντηρήθηκαν με μεγάλη επιμέλεια από το σύλλογό μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του μουσείου αυτού, καθώς και όσους εμπιστεύτηκαν σ’ εμάς τα κειμήλια που κρατούσαν με τόση αγάπη όλα αυτά τα χρόνια στα σεντούκια τους .

Παρακαλούμε όσοι κατέχουν αντικείμενα να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο.

Υπεύθυνος μουσείου: Μπουρμάδης Ζήσης
Ώρες λειτουργίας :
Κυριακή 10:00-13:00 και 17:00-21:00

Αρχείο απο την ψηφιοποίηση του μουσείου μας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Διοικητικό συμβούλιο συλλόγου

  Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Έβρου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ», που αποτελείται από τους κάτωθι:

Πρόεδρος:

Ισακίδης Θεοφάνης

Αντιπρόεδρος:

Μπουρμάδης Ζήσης

Γενικός Γραμματέας:

Χατζησάββα Σοφία

Ταμίας:

Τσορμπατζίδου Ελένη

Μέλη:

Σαραντίδου Μαρία

 

Χατζησάββας Παύλος

 

Δαστερίδου Σοφία

Αναπληρωματικά μέλη:

Μπουρμάδη Δέσποινα

 

Σικλαφήδου Δέσποινα