Μητροπούλου 1, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Αλεξανδρούπολη

Από Θεού άρξασθαι, το ποδαρικό της νέας χρονιάς του Φάρου

Από Θεού άρξασθαι, το ποδαρικό της νέας χρονιάς του Φάρου.

Τον Νοέμβριο του 2016 στον Φάρο Βαρβασίου Χίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνέλευση των Καππαδοκικών Σωματείων της Ελλάδας. Ο καλός μας πρόεδρος κύριος Θεοφάνης Ισακίδης ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου με το πιο όμορφο δώρο στον Φάρο: μια εικόνα του Μέγα Ιεράρχη Αγίου Βασιλείου. Το 2019 σκεφτήκαμε με την πολύτιμη γνώση του αγαπημένου μας κυρίου Ιορδάνη Παπαδοπούλου να αναπαραστήσουμε την τελετουργική πομπή του Αγίου Βασιλείου, από την κεντρική μας πλατεία προς τα ερείπια του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στην καρδιά του δημοτικού μας κήπου, δίπλα στην πλατεία. Μάθαμε τα εγκώμια, μάθαμε το τροπάριο και έκτοτε η παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Φέτος, η ομορφοστολισμένη πομπή των χορευτών μας αξιώθηκε να αναβιώσει το έθιμο που έρχεται από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, του αγιοβάδιστου τόπου της ψυχής μας. Ξεκίνησε από την πλατεία μας με του Ες Βασίλη το τραγούδι και έφτασε στο προσκηνυτάρι του Αγίου Βασιλείου. Εκεί ο ιερέας π. Μιχαήλ Ζευγιός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ελάτης, αγαπημένο μέλος του Φάρου μας, έψαλλε το απολυτίκιο και τα εγκώμια του Αγίου εν χορώ με τους χορευτές και τους παριστάμενους. Και η φωνή και οι προσευχές μας ακούστηκαν εις πάσαν την γην…για μια χρονιά που θα μας δίνει δύναμη και πίστη, φώτιση και καρτερία, υπομονή και στόχαση ώστε να αντιμετωπίζουμε έτσι κάθε μέρα της.
Το ίδιο βράδυ ο Άγιος Βασίλειος της Π.Ε.Κ.Σ πήγε στον Άγιο Χαράλαμπο, στην εκκλησία του προσφυγικού Βαρβασιού και έκανε την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία επάνω στην Αγία Τράπεζα, όπως κάθε χρόνο. Είναι ο πρώτος που μπαίνει στον Φάρο πάντα, την επόμενη μέρα. Είναι το δικό μας ποδαρικό. Είναι ο Άγιος Βασίλειος της Π.Ε.Κ.Σ, ο Μικρασιάτης Άγιος της Νέας Χρονιάς μας, ο δικός μας Άγιος Βασίλης. Έτη πολλά και από Θεού ευλογημένα.
 

Related Posts

Κοπή πίτας

Ο Σύλλογος Καππαδοκών Ν Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες»καλεί τα μέλη αλλά και τους φίλους του συλλόγου, να παραβρεθούν στις 28

Read More